Stucwerk buiten en binnen

Overkapping stucen in Veenendaal

Binnen stucwerk, maar dan buiten

Bij een overkapping denken we misschien al snel aan een paar palen en planken tegen de muur, maar toen we deze overkapping in Veenendaal zagen ging ons hart wat sneller kloppen. Of we deze konden stucen? Natuurlijk, graag! Er zaten wel een paar flinke uitdagingen aan dit project vast, maar die wilden we graag aangaan!

Buiten stucwerk, een paar uitdagingen

Zowel de wanden als het plafond van deze overkapping moesten gestuct worden maar dan wel superglad. Omdat het toch in de buitenlucht is konden we niet aan de slag met de wat gladdere gipsgebonden producten. Dat zou niet goed blijven bij de weer- en temperatuurschommelingen. Daarom kozen we voor producten die we altijd gebruiken voor buiten stucwerk; cementgebonden producten. De uitdaging zat ‘m hierin dat deze producten iets ‘grover’ zijn en iets meer structuur hebben. Omdat we hier juist extra glad wilden stucen was dat wel even pittig, maar het resultaat mag er zijn!

Een goede bescherming is het halve werk

Het was belangrijk de vloer extra goed te beschermen. Omdat de luxe natuurstenen vloer er al lag hebben we veel tijd en aandacht besteed aan het afdekken en beschermen van de vloertegels. Elk kloddertje of vlekje zou in kunnen trekken in deze tegels, en dat wilden we koste wat kost voorkomen. Gelukkig werkte onze plannen prima en is de vloer brandschoon gebleven tijdens alle werkzaamheden.

Hout werkt, maar onze oplossingen ook!

De hele overkapping is een mooie mix van hout en strak stucwerk. Gelukkig is bij de bouw rekening gehouden met de vocht- en temperatuurverschillen en is er gebouwd met zogenaamd ‘aquapanel’ board. Dat is speciaal voor buitenprojecten en kan prima tegen buitengebruik. Bij het stucen hebben we wel rekening moeten houden met deze aquapanels. Deze boards vragen toch net weer een wat andere benadering en behandeling dan gewone gipsplaten.

Daar waar de panelen tegen hout aan zitten hebben we rekening gehouden met het feit dat ‘hout werkt’. Hout is en blijft een natuurproduct dat reageert op warmte en kou; krimpen en uitzetten hoort bij hout. Het zou natuurlijk heel lelijk zijn als daardoor scheuren of kieren zouden ontstaan in het stucwerk. Daarom hebben we bij alle aansluitingen tussen hout en stucwerk gewerkt met rvs-verbindingen. Zo blijft alles er gewoon netjes en strak uitzien, ongeacht het weer.

Nadat wij klaar waren met het stucwerk heeft schilder Bas Bleeker het geheel netjes afgewerkt met een speciale krijtverf. Samen zijn we supertrots op het resultaat. En de klant ook, en daar gaat het uiteindelijk om.

Wilt u weten wat we voor u kunnen doen? Neem contact op.